Hazánkban az emberek többsége még mindig rostszegényen táplálkozik, pedig az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a rostok egészségvédő szerepei. De talán még mindig csak a rostos üdítővel azonosítjuk a fogalmat. Íme, a nagy rostposzt!

A megfelelő mennyiségű rostbevitel – felnőtteknek nagyjából napi 25-30 gramm ajánlott – számos krónikus megbetegedés megelőzője lehet. A rost folyadékmegkötő képességének főként a bélmozgás serkentésében van kiemelkedő szerepe. Véd az érelmeszesedés, a szív és érrendszeri megbetegedések ellen, és hozzájárul a vér koleszterinszintjének a csökkentéséhez is.

Jó hír a diétázóknak: az élelmi rostok képesek lassítani az anyagcsere folyamatát, hosszantartó teltségérzetet biztosítanak, így mérséklődik a túlevés lehetősége.

Milyen ételekben találjuk az egészségvédő rostokat? Ez ügyben nem kell szűkös keretek közé szorítkoznunk, hisz számos ételben megtalálhatók: a teljes kiőrlésű gabonák, az olajos magvak, a nyers gyümölcsök és a zöldségek mind-mind magas rosttartalommal rendelkeznek. A Cornexi termékei között találhatunk számos olyan terméket, mely fedezi a napi rostbevitel jelentős részét, emellett fontos ásványi anyagokkal látja el szervezetünket.

A rost fogyasztását – így van ez minden földi jóval – túlzásba vinni sem szabad, ugyanis olyan ionokat is megköthetnek, amelyek létfontosságú tápanyagok, egyebek között a kalcium, a vas, a réz, a magnézium felszívódását is gátolhatják.