boys-playing-soccer-13-1310787-1279x850

Aki rendszeresen sportol, az nagyon sokat olvashatott már arról, miként és hogyan kell helyesen táplálkozni. Megoszlanak a vélemények arról, mit és mennyit kell a sportolás előtt/alatt/közben enni vagy nem enni egy egészséges felnőttnek.

De mi a helyzet a gyerekekkel? Nekik mennyi energiára van szükségük? Szülőként ezt hogyan lehet biztosítani számukra a legmegfelelőbb módon?

Egy biztos: rengeteg energiára van szükségük, ezért körültekintően kell összeállítani az uzsonnás doboz tartalmát.

Mostanság, hogy megváltozott a menzai étkeztetés, faggassuk ki gyermekünket, mennyit evett meg a tízóraiból, ebédből, uzsonnából. A faliújságon található egész heti menüsort érdemes figyelemmel kísérni, hogy tájékozódhassunk, mikor fog rendesen ebédelni a gyerek, mikor kell plusz egy szendvics vagy egy müzli szelet a táskába. Ha kiéhezve megy edzésre, az akár veszélyes is lehet, mert az intenzív terhelés miatt leesik a vércukor-szint, ez szédülést, rosszullétet, akár ájulást is eredményezhet.
Ne történjen ilyen!

Az edzések kalóriaigénye igen változó, függ az intenzitástól és idő tartalomtól is. Az atlétika, úszás, foci és tánc edzés is még gyermekek esetében is akár 450-600kcal/óra energiavesztéssel járhat. Ezért kell nagyon figyelni az ebédre, mert ha az kimarad, akkor kb. ennyi kalória mínuszban kerül a gyermek szervezete.

Egy tartalmasabb szendvics gyümölccsel – alma, körte, szilva, szőlő,– vagy egy zabszelet, edzés előtt elfogyasztva nem terheli meg a gyomrot és biztosítja a megfelelő mennyiségű energiát a gyermek számára.
Az olajos magvak, tejtermékek, őszi zöldségek magas ásványi anyag tartalmukkal ellátják a szervezetüket kalciummal és magnéziummal, valamint vassal, B-vitaminokkal, így az izomműködés megfelelő lesz.