A szezámmag

Ahogy növekszik az egészséges táplálkozás követőinek száma, úgy válik egyre ismertebbé és népszerűvé a szezámmag.

A szezám Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában őshonos növény. Termése hosszúkás, sokmagvú tok. A magocskák csepp formájúak, színük a világossárgától a sötétbarnáig terjed. A szezámmaggal kenyérféléket és süteményeket ízesítenek, de olajnövényként is jelentős: a szezámolaj az olivaolajjal azonos tápértékű, salátákhoz és főzéshez is kiválóan alkalmas.

A szezám évezredek óta kedvelt és termelt növény. Kr.e 1500 körül már ismerték és nagyra becsülték, elsősorban a magjából préselt olajáért, illetve mert gyógyító erőt és férfiasságot fokozó hatást tulajdonítottak neki. Érdekesség, hogy Kínában a szezámmag elégetésével nyert kormot tusként használták.

A szezám rendkívül értékes táplálék. Nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, hiszen tömegének jelentős részét (40-60%) az olaj adja.
Magas az A-, B1-, B2-, E-vitamin-, kalcium-, kálium-, foszfor-, magnézium- és vastartalma. Koleszterincsökkentő hatása akadályozza az érfalakon a plakk (lerakódás) –képződést, ezért szív-és érvédő hatású.
Értékes fehérjéi miatt érdemes rendszeresen fogyasztani, különösen a vegetáriánusok részére ajánlott. Igen hasznos azok számára is, akik emésztési gondokkal küzdenek, érrendszeri betegségeket szeretnének elkerülni, vagy az immunrendszerüket kívánják erősíteni.

Fontos tudnivaló azoknak, aki a dió fogyasztására érzékenyek, hogy esetükben a szezámmag is előidézhet allergiás reakciót, mivel e két táplálék között keresztallergia áll fenn.

Ugye most már Te is érted, hogy miért használjuk a szezámot előszeretettel jó néhány termékünk egyik fontos alapanyagaként?