Mit együnk és mit ne együnk? Mik a legfontosabb tanulságai az étrendváltást vizsgáló kutatásoknak? Összegyűjtöttük a legérdekesebbeket. Egy dolgot már biztosan megjegyezhetünk, még ha közhelyszerűen is hangzik: az alacsonyabb cukorbevitel látványos eredményekkel járhat.

Túlsúlyos gyerekek étrendjét alakították át a Kaliforniai Egyetem kutatói. A cél nem a fogyás volt, mert a résztvevők ugyanannyi kalóriát kaptak, mint korábban, csak sokkal kevesebb cukorral. Ennek hatására anyagcsere-eredményeik már kilenc nap után látványosan javultak, emellett a fiatalok jóllakottságról számoltak be, volt aki egyenesen úgy érezte, túletetik.

Csak a reggelit változtatták meg kutatók egy angliai vizsgálatban, ami szintén remek eredményekkel zárult. A résztvevők azt tapasztalták, hogy miután két héten át magas rosttartalmú gabonapelyhet reggeliztek, hogy ez idő alatt fizikailag és szellemileg frissebbnek érezték magukat, és kevesebb kedélyhullámzást tapasztaltak, mint amikor visszatértek korábbi reggeli menüjükhöz.