Bárcsak ma is receptre írnák fel a csokoládét, ahogy a középkorban tették azt – gondolhatják a csokirajongók. Bizony, akkoriban az orvosok gyógyszerként tekintettek a csokoládéra. Az örök klasszikus manapság barát vagy ellenség? A különféle teóriák között nehéz kiigazodni.

Miért igen? A nyers kakaóbab a föld egyik legnagyobb antioxidánskapacitású növénye, több ezer flavonoidot mutattak ki belőle. Ezek az anyagok értágítók, csökkentik a vérnyomást és védenek a szívinfarktustól.

A csokoládé legértékesebb és legegészségesebb összetevője a kakaó. A legmagasabb kakaótartalma a keserű csokoládénak van. A magas kakaótartalmú étcsokoládéból már egy-két kocka is laktató és már ennyi is nagy mennyiségű antioxidánst és vitamint tartalmaz.

Miért ne? És hogy mit írnak a csokoládé számlájára? Azt, hogy a kevésbé minőségi csokik cukor-, zsír- és kalóriabombával érnek fel. Ha depresszió ellen és hangulatjavítóként fogyasztod a csokoládét, függőséget okoz, a hiánya pedig elvonási tünetekkel jár.

Ezért fontos, hogy válassz minőségi csokoládékat és ne kilószámra tömd magadba az édességet, akkor a csokoládé jóbarát maradhat!