A legkönnyebben lebontható, természetes édesítőszert már az ókorban is imádták! Akkor az istenek eledelének tartották a mézet, és nemcsak az íze miatt! A gazdagságot és jólétet szimbolizálta ez az ősi elixír. Tudtad, hogy…

…mennyi ideig áll el a méz? Méz nem készülhet méhek nélkül. A kis állatok repkedő szárnyacskáikkal párologtatják a kaptár levegőjét: ezért sűrűsödik össze a lépben a méz és ennek az eljárásnak köszönhetően nem romlik meg soha. A legrégebbi, egy egyiptomi múmiasírban talált méz 3.000 évnél idősebb, és még mindig fogyasztható – bár nem tudni, gazdája mit szólna, ha elcsemegéznéd a túlvilágra szánt édességét.

…már a barlangrajzokon is megörökítették? Az emberiség már a kőkorszak óta “rájár” a méhkaptárokra! A világ több pontján találtak ugyanis olyan barlangrajzokat, amik lépes mézet gyűjtögető emberalakot ábrázolnak. Sokáig a méz volt az egyetlen édesítőszerünk: ezek szerint már 16.000 éve édesszájúak vagyunk!

…egy kaptár tíz orvossal felér? Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásását is ismerjük már több ezer éve: Hippokratész Kr. e. 400-ban mézkenőcsöt használt lázcsillapításra. A méz gyógyító erejét magas enzimtartalmának köszönheti, és persze vitaminok terén sem kell szerénykednie. Nem túlzás természetes “antibiotikumként” emlegetni.

Ennyi ember, ráadásul évezredeken át, nem tévedhet: rendszeres fogyasztásával nemcsak a lelkedet, hanem a testedet is kényeztetheted!