Dió, mogyoró, mandula, napraforgómag… Apró testük vitamin és ásványianyag bombaként robban szét a szervezetedben, a változatosságuk pedig a lelkedet gyönyörködteti. A számtalan féle olajos magvat számtalan módon fogyaszthatod, de figyelj oda: amilyen értékesek, olyan érzékenyek is!

…soha ne sózd őket! A csonthéjas magvak tele vannak B vitaminokkal és ásványianyagokkal, ezzel pedig segítik az emésztést. Pörgősebb anyagcserével te is energikusabb és szebb lehetsz, de vigyázz, mert ha a kívánatos mogyoró mennyiséget egy nagy adag só kíséretében veszed magadhoz, a jótékony hatás elmarad! A só visszatartja a vizet, ez pedig zavart okoz a tápanyagfelvételben. Szórj néhány szem natúr mandulát, kesudiót vagy kókuszchipset a reggeli zabkásádba, vagy kapj be néhány szem diót uzsonnaként! Meglátod, semmi szükségük ízfokozókra!

…soha ne hevítsd túl őket! Bár az “olajos” jelző manapság nem hangzik túl hízelgően, nem kell megijedned: a csonthéjasokból sajtolt olajok esszenciális zsírjai ugyanis balzsamként ápolják a szívedet és az érrendszeredet. Ám ezek az értékes anyagok a magas hő hatására szétesnek, és “utálatos” transzzsírsavak képződnek helyettük. Ezért sose melegítsd túl sokáig, se túl magas hőmérsékletre az olívaolajat vagy más, hidegen sajtolt növényi olajat, ezekkel legjobb ha a salátádat ízesíted!

…áztasd őket vízbe! A növény szaporodni szeretne, ezért a magjába belerejti mindazt, ami számára a legfontosabb. Ha éjszakára beáztatod a reggeli kásába vagy müzlibe szánt nyers magvakat és dióféléket, a nedvesség hatására elkezdenek felkészülni a csírázásra, és működésbe lép a bennük tárolt üzenet. Így reggelre nem csak puhábbak, hanem sokkal tartalmasabbak lesznek.