Csoda módszerek, csodadiéták, csodatabletták. A legtöbbjükben az a közös, hogy azzal a hamis illúzióval kecsegtetnek, hogy az évek alatt felkúszott pluszkilóktól erőfeszítés nélkül, könnyedén megszabadulhatsz. Sajnos azonban ez nem így van! Egy rosszul megválasztott diétával vagy koplalással sokat árthatsz, és a fogyózás végén gyorsan visszaszaladhatnak a leadottnak hitt kilók. Változtass az életmódodon, de ne koplalás árán!

Jojó effektus… Amikor koplalsz, a szervezeted elsősorban az izmokat(!!) és nem a zsírt kezdi el leépíteni, ezzel párhuzamosan lelassul az anyagcseréd is. A szervezeted az éhezés üzemmódban minden falatra úgy tekint, hogy azt raktároznia kell ínségesebb időkre, így evés után először a zsírraktáraid töltődnek fel. Könnyen úgy járhatsz, hogy a fogyózás alatt gyorsan leadott kilóid hipp-hopp visszajönnek rád, a jojó-effektus miatt.

Enerváltság… A koplalás „mellékhatása” a folyamatos energiahiány. Emiatt azonban nagyon nehéz bármilyen sport vagy javasolt testmozgás beillesztése a mindennapjaidba. Nem csoda, hogy ilyen körülmények között sokan feladják és a gyorsan véget ért „fogyózás” kudarcélményként vésődik be.

Rosszfejség”… Egy rosszul megválasztott fogyókúra vagy a fejetlen koplalás nemcsak számodra, de a környezeted számára is nehezen elviselhető. Az állandó éhezés miatt ingerült, motiválatlan, szédelgős lehetsz vagy fejfájás, és hányinger is szerepelhet a kísérő tünetek között. Ne csodálkozz, ha ezek miatt a munkavégzés is nehezedre esik.

Fotó: 123rf.com