Ha kísérletező kedvű vagy és azon töröd a fejedet, hogy miképpen lehetne változatosan reggelizni, íme tippjeink! Ismerd meg a hafragrauturt, a changua-t, valamint az empenadas-t azaz sorrendben az izlandi zabkását, a kolumbiai tojásos tejlevest és a bolíviai húsos vagy zöldséges batyut. Vannak még újdonságok, amit érdemes kipróbálni, nemcsak izlandi, kolumbiai vagy bolíviai reggeleken.

Csak a neve kacifántos a hafragrauturnak, ami az egyik legtipikusabb reggeli Izlandon. Ott így hívják a zabkását, amit mazsolával, bogyókkal és juharsziruppal varázsolnak ízletesebbé. A kása magyar boltokban is könnyen beszerezhető. Próbáld ki, ha egy trendi, egészséges reggeli fogásra vágysz!

A kolumbiai reggelik klasszikusa az úgynevezett changua, vagyis a tojásos tejleves. Ennek elkészítése már nagyobb előkészületet és elszántságot kíván. Ha szeretnéd kipróbálni: forralj fel azonos mennyiségű vizet és tejet egy csipet sóval, majd fejenként üss bele egy tojást úgy, hogy a sárgája egyben maradjon. A tetejére pirított mogyoróhagymát, koriandert vagy sajtot is szórhatsz, ha teljesen igazodni szeretnél a kolumbiai ízléshez.

Bolíviában sok családnál hússal vagy zöldségekkel töltött tésztabatyuval, azaz empanadas-szal startol a reggel. A roppant vékonyra nyújtott, félhold alakú omlós kenyértésztába töltsd bele kedvenc töltelékedet és süsd ki a tésztát. Állagra és ízre leginkább a lángosfélékhez hasonlít az elkészült empanadas.

Szép reggelt, bármilyen finomsággal is indítod azt!

Fotó: 123rf.com