Képzeld el a kedvenc ételedet a kedvenc éttermedben. Most képzeld el ugyanezt a tányér kedvenc finomságot úgy, hogy csak feleakkora adagban hozza ki a pincér. Így is elégedett lennél? Nem biztos, ugye? Szeretjük a pénzünkért azt érezni, hogy jól megkaptuk a magunkét, de a kevesebb néha több! Főleg, ha az egészséges étkezésről van szó.

Az adag nemcsak az étteremben, de az otthoni étkezőasztalnál is fontos kérdés. Ha szeretsz jó sok ételt a tányérodra halmozni, akkor már egy kis mértékletességgel is sokat tehetsz az egészségedért!

Sok kicsi… Egyszerű a képlet: ha kisebb a tányérod, kevesebb ételt fogsz rátenni és ennek ellenére is jóllakhatsz. Tizedével csökkentheti ugyanis a kalóriabevitelét, aki kisebb tányérból eszik, és ez egyes kutatások szerint közel 160 kalória megspórolását jelenti. Ez az egyszerű lépés sokat segíthet a fogyásban.

Színezd újra!… Ha már elég kicsi a tányérod, akkor arra sem árt figyelni, hogy milyen a színe. Kutatásokkal sikerült ugyanis kimutatni, hogy ha valaki kék tányérról eszik, kevesebbel is beéri.

Oszd meg!… Ha étteremben esztek, osszátok meg egymással az ételt, így kevesebb is elég lesz. Egy adag köretből, két személy is jóllakhat. Az elmúlt két évtized alatt 50 százalékkal nőttek az átlagos ételadagok így nem csoda, hogy már Európában is általános probléma az elhízás.

Rendszeresség… Ne hagyj ki egy étkezést sem, mert a hiányt a következő alkalommal túlevéssel kompenzálhatod. A legfontosabb a sokat emlegetett reggeli, ami ideális esetben a napi kalóriabeviteled húsz százalékát biztosítja.