Endorfin és oxitocin, vagyis a sokat emlegetett ”boldogsághormonok”. Őseink ezen a néven még ugyan nem ismerték őket, de a működésükről már volt tapasztalatuk! Bizonyos ételek és tevékenységek kultusza ugyanis sokszor egyidős az emberiséggel. Most ismerkedj meg újabb hárommal közülük!

A csípős paprika… Az evés mindig örömet okoz, de erős paprikát enni egyenesen boldogság! És szó szerint. Ugyanis akár chili, akár magyar erős paprikát csemegézel, a tested endorfint küld fájdalomcsillapításul. A dél-amerikai indiánoknak köszönhetően, mára már a világ jelentős része függője a chilis ételeknek!

Fény… Mit gondolsz: a fény boldogít? Meglepő talán, de igen. Az endorfintermelésen kívül szabályozza az alvás-ébrenlét ritmusát és az anyagcserét, illetve támogatja a test immunitását is. Napsütés nélkül nincs boldogság: ügyelve a veszélyeire, de sose sajnáld magadtól a napozást!

Pozitív gondolatok… Ha a gyógyszerek kapcsán működik a placebo hatás, bizony a pozitív gondolatoknak is működniük kell. Ugye, te is szeretsz álmodozni? Ne is hagyd abba soha! A szép pillanatok felidézése, vagy a vágyott siker és a boldogság elképzelése segít ellazítani. És ki tudja, talán a gondolatok segítenek beteljesíteni az álmaidat is.

Fotó: 123rf.com