Ha idegen országba vagy más hazai régióba látogatsz, ne hagyd ki a piacokat! Nagyon sokat elárulnak a helyi gasztronómiáról és úgy általánosságban a kultúráról is. Kis nyitottsággal itt nem csak a friss portékához, hanem a termelőkhöz is közvetlen utat találsz. Nem csoda, hogy a piacokon kinyílik a világ! És ne feledd: kóstolni nemcsak szabad, kell is!

Csak a házi… Lehet ez szörp, pesto vagy valami különleges chutney, de érdemes megkóstolni az egyedi, kézműves élelmiszereket. Beszélgess a készítőkkel is! Azon kívül, hogy így biztos tudásod lesz a hozzávalókról és az előállításról, érdekes életutakkal is találkozhatsz! Az új ízek mellett pedig inspirációt gyűjthetsz egy új ételhez, vagy új, ezúttal általad készített hozzávalóhoz.

Egészségesebb receptúrák… A piacokon nagyobb eséllyel kapsz terméket, ami nem ipari körülmények között tartott állattól származik. Így táplálóbb és sokkal egészségesebb az a tej és tejtermék, hús vagy felvágott, amit önmagadnak és a családodnak adsz. A pénzeddel pedig a háztáji tartás és a „boldog” állatok mellett teszed le a voksodat.

Olcsóbb árak… Közvetlenül a termelőktől olcsóbban tudsz vásárolni zöldséget, gyümölcsöt és dióféléket – így nem csak a tested, hanem a pénztárcád is jól jár. A piacról töltsd fel az éléskamrát! Készíts kompótot, lekvárt, tegyél el zöldségeket! Télen jól fog esni a lecsó, vagy a kompóttal, aszalt gyümölccsel feltuningolt gabonapehely.

Fotó: 123rf.com