A régi magyar nyelvben az augusztus hónap több nevet is kapott. Bőség hava lett, mert ez az időszak a betakarítás kezdete. Újkenyér hava, mert most készülnek el a friss búzából az első kenyerek és Aranyasszony hava, mert ilyenkor az érett természet ontja terméseit. Ugyanakkor a régiek ekkor már elkezdtek felkészülni az őszre is… Íme, a jeles napok és néhány hiedelem a hónapra!

Lőrinc napja, augusztus 10. A közhiedelem szerint a dinnye e naptól már nem olyan finom, mert „lőrinces”. Ugyanakkor a Lőrinc napi szép időből hosszú, szép őszt jósolhatunk.

Nagyboldogasszony napja, augusztus 15. Régi nagy búcsúnap, amin mulatozni, ismerkedni kellett! A télre összegyűjtött gyógynövényeket is ekkor szentelték. A hagyomány szerint a Nagyboldogasszony napja utáni időszak szerencsét jelentett néhány „asszonyi munka” számára. Ekkor kellett „tyúkot ültetni”, hogy jó tojók legyenek és szellőztetni a téli ruhákat és a búzát, hogy ne legyenek dohosak, molyosak és zsizsikesek.

Bertalan napja, augusztus 24. Ezt a napot az ősz első napjának tekinti a néphagyomány. Az e napi időjárásból jósolni lehet a várható őszi időjárásra is. Ettől a naptól kezdve már hivatalosan is az őszi munkáké és a betakarításé a főszerep.

Fotó: 123rf.com