Csak össze ne feküdjenek a disznók Mihály napon és sikerüljön jó magasra dobni a vetőabroszt – őseink számos megfigyelést és tapasztalatot osztottak meg leszármazottaikkal az időjárásra és a termésre vonatkozóan. Ez a hónap még a melengető napsütésről és az egyre szebb színekben pompázó természetről szól. Meg persze a betakarításról, legyen az szüret vagy dióverés. Őseink ezeket a szeptemberi jeles napokat tartották számon.

Szeptember 8., Kisasszony napja – A katolikus hagyomány szerint ez Szűz Mária születésének napja. Sokfelé ez a nap volt a cselédek szolgálatba lépésének az ideje. Ilyenkor kezdték a dióverést vagyis a csonthéjas betakarítását.

Szeptember 21., Máté napja – Sok helyütt ezen a héten kezdték meg az őszi búza vetését. Ezt a munkát kizárólag a férfiak végezték szinte szótlanul, majd a munka végeztével magasra dobták a vetőabroszt, hogy magasra nőjön majd a búza.

Szeptember 29., Mihály napja – Ezt a napot a gazdasági év fordulójaként tartották számon az állattartók, és a Szent György-napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották vissza. Ez tehát a pásztorok elszámoltatásának és „szegődtetésének” időpontja volt, amit sok helyen mulatságokkal és bálokkal ünnepeltek. Az időjósló hiedelmek ilyenkor az állatok viselkedéséből jósoltak a télről. Ha éjszaka a juhok vagy a disznók összefeküdtek, hosszú, erős telet vártak, ellenkező esetben enyhét.

Fotó: 123rf.com