Szeptemberben sokan sajnálkozva búcsúztatják a nyarat, pedig az ősz sok csodálatos dolgot tartogat. Gondolj csak arra, milyen gazdag és színes ilyenkor a természet! Kirándulj, élvezd a kerti munkákat és látogass el egy piacra! Ugye, mégis mennyi varázsa van ennek az időszaknak? Itt a lehetőség arra is, hogy még utoljára teletömd magad friss gyümölcsökkel! Ezekkel mindenképpen érdemes…

Füge… Az érett, édes füge nem csupán a szemet és a lelket gyönyörködteti, hanem a testedet is kényezteti. A rostban gazdag gyümölcs jól passzol a méregtelenítő kúrádhoz, hiszen jót tesz az anyagcserédnek. A füge ráadásul gazdag különböző bioaktív anyagokban, így segít a szervezetednek kiválasztani a vérből a különböző méreganyagokat. A vértisztító hatása miatt a népi gyógyászatban megfázás és gyulladás kezelésére is használják ezt a gyümölcsöt.

Áfonya… Antioxidáns hatóanyagai felveszik a harcot az öregedéssel, méregtelenítő hatása pedig frissen tartja a szervezetedet. Ezenkívül ebben a gyümölcsben gyulladás- és vérnyomáscsökkentő anyagok is vannak. Kár, hogy egy évben csak néhány hétig tudsz friss áfonyát csipegetni. A legjobb, ha nyersen fogyasztod az áfonyát, mert így marad a legmagasabb tápértéke.

Szilva… Nagyszerű C-vitaminforrás, ezzel segít az immunrendszerednek a mindennapos harcban. Ezenkívül ez a gyümölcs az A-vitaminnak és a béta-karotinnak is értékes forrása. A szilva híres és jótékony, „emésztést felpörgető” tulajdonsága leginkább vízhajtó hatásának és méregtelenítő erejének köszönhető.

Fotó: 123rf.com