Ez volt az egyik első étel, amivel életed során találkoztál. Minden ősöd ismerte, és a leszármazottaid is enni fogják majd. Mi az? A kenyér, azaz a gabonafélék lisztjéből sült, erjesztett tészta. A kenyeret különböző változataiban az egész emberiség ismeri. Napjainkban nagy divat a házi kenyérsütés, és egyre több „újhullámos” pékség nyílik országszerte. De vajon mit tudsz legfőbb táplálékod alapanyagáról, vagyis a gabonáról.

Története… A kőkorszaki ember még a fűfélék magjainak gyűjtögetésével kezdte. 23 ezer éves, közel-keleti maradványok szerint a hús mellett mandulát, pisztáciát, fügét, vad olajbogyót és fűmagokat ettek őseink. A legrégibb, temetkezési helyeken talált gabonamaradvány pedig 8500 éves. Akkoriban már termesztették a gabonát: a vetéskor hegyes csontokkal és faágakkal fellazították a termőföldet, az aratáshoz pedig kezdetleges sarlókat használtak. Azóta a gabonafélék minden más haszonnövénynél nagyobb mennyiségben teremnek világszerte.

Napjainkban… A különböző fejlődő országokban az emberek étrendjét szinte teljes egészében a rizs, a kukorica vagy más gabonafélék adják. A fejlett országokban a gabonafélék fogyasztása szintén alapvető, de kevesebb és változatosabb.

Fajtái… Régiónként és földrészenként változó, melyik fajta gabonát fogyasztják a legtöbbet. A búzán és rozson kívül a rizs, a kukorica, az árpa, a köles és a zab is népszerű gabonaféle. Velük részletesebben egy következő cikkben foglalkozunk majd.

Fotó: 123rf.com