Közeleg a tél, indul a megfázás és betegeskedés időszaka – itt az idő megerősítened a család immunrendszerét! A siker érdekében pedig vess be néhány régi praktikákat is. Ugyanis nagyanyáink nem rohantak rögtön a patikába, ha valaki tüsszentett egyet körülöttük, hanem a kamra felé vették az irányt. Tudták, hogy néhány élelmiszer csodákra képes…

Méz… Tulajdonképpen gyógyszer, amit antibakteriális és gombaölő hatása miatt ősidők óta alkalmaznak sebek kezelésére és meghűlések gyógyítására. Leginkább vírusos fertőzések esetén érdemes bevetned a szövődmények ellen.

Erős paprika… Minden fajtája fertőtlenítő hatású, ami főként a bakteriális fertőzések esetén lehet hasznos. Emellett a fogyasztásakor endorfin termelődik, ami a depressziós téli időszakot is megkönnyítheti annak, aki szereti a „csípőset”.

Gyömbér, levendula, csipkebogyó… Mi a közös bennük? Fantasztikus ízük van, és vízzel leforrázva pedig vigyáznak az egészségedre. A gyömbér csillapítja a köhögést, a levendula meghűléskor tisztítja a légutakat, a csipkebogyó pedig tele van C-vitaminnal.

Zöld és fekete tea… Nem véletlenül szoktattak rá gyerekkorodban arra, hogy betegség esetén teát kortyolgass, ami a hatékony mikrobaellenes, sőt vírusellenes „finomságok” közé sorolható! A teaivók védettebbek lehetnek a különböző influenza-típusokkal szemben, és náluk az antibiotikum kúrák is hatékonyabbak.

Vöröshagyma, fokhagyma… Ez a páros is igazi csodafegyvernek számít, amelyet bevethetsz a megfázásos időszakban. Készíts hagymateát, próbáld ki a mézes fokhagymát, vagy kenj pirítósra belőle! Mindegyik variáns hatékony segítséged lehet a gyógyulásban.

Fotó: 123rf.com